Det finns en uppsjö av hästtäcken i olika material och för olika ändamål. Det finns ett täcke för varje situation som kan hålla din häst nöjd och glad i alla väder och i alla lägen. Det finns ju mycket som kan störa en häst i hagen, men med rätt täcke kan den slippa obehag och må bra och trivas. Här kommer några exempel på varianter av hästtäcken.

  • Ridtäcken används vid fysisk aktivitet för att hålla hästens muskler varma när det är kallt ute. Superbra att sätta på efter träning också för att hästen inte ska bli stel och skada sig. Vanligast är att dessa täcken är lite mindre och sitter endast över rygg och bak för att inte vara i vägen för ryttaren.

 

  • Eksemtäcke är ett täcke som skyddar hästen mot flugor, insekter och stark sol, vilket kan orsaka eksem eller allergiska reaktioner. Precis som oss människor har vissa hästar känsligare hud än andra, därför behöver en del hästar extra UV-skydd för att inte få sommareksem. Dessa täcken är oftast tätare än flugtäcken för att ge extra skydd mot knott som ofta orsakar allergiska reaktioner mot hästar med känslig hud.
  • Stalltäcken ska hålla hästen varm i stallet eller under transport. Det finns i olika utföranden, både fodrad och ofodrad. Du kan därför välja tjocklek beroende på hur mycket värme din häst behöver.
  • Regntäcke häst är gjort i material som är vattenavvisande och ska då ge skydd mot regn. Precis som våra regnkläder är det viktigt att ett regntäcke andas och kan släppa igenom fukt inifrån så att hästen håller sig torr under täcket. ett ofodrat eller fodrat täcke som ger skydd mot regn.
  • Flugtäcken finns precis som eksemtäcken både med eller utan hals och används precis som det låter för att skydda hästen från flugor och andra insekter i hagen. Oftast är de gjorda i tunnare material då de främst används under varma årstider. Det ska hjälpa hästen att slippa klåda och öka förutsättningarna till att hästen ska kunna beta i sin hage i lugn och ro.

Det finns en jättebra storleksguide på Petster där du kan läsa om allt du behöver veta om olika slags täcken för din häst. https://www.petster.se/tips-guider/tackesguide-hast/